Aktiviteter

 

En typisk dag på Annebergs Gård inleds med hundpromenad efter frukosten. Därefter är arbetsdagen uppdelad i förmiddags och eftermiddagspass som fylls med arbetsuppgifter utifrån förmåga, intresse och årstid.

Att jobba på en lantgård innebär att sysslorna varierar mellan årstider och väder, året kan bjuda på allt mellan snöskottning och gräsklippning. Trots att arbetsuppgifterna varierar med årstiderna har vi några huvudområden som vi alltid jobbar med.

Här följer några av alla våra arbetsområden. Vill ni se bilder kika på fliken “En vanlig dag på gården”.

  • Snickeri & Vedhantering

Vi bygger olika saker som behövs på gården och vissa saker till försäljning. Vi hugger tändved, sågar, klyver och packar ved i säckar som vi sedan säljer.

  • Djurskötsel

Vi matar och vårdar gårdens höns, hästar, katter, hundar, getter och kaniner. Tidvis kan det även finnas grisar på gården att ta hand om.

  • Sy-stuga & Klädsortering/Second hand

Vi syr, stickar virkar, flätar och väver. Vi gör bland annat mattor mössor, kuddar, väskor, gardiner m.m. Vi samlar även in kläder som tvättas, stryks, sorteras och transporteras vidare till en Secondhand-butik för försäljning eller till välgörande ändamål.

  • Odling & Trädgård

Vi följer processen från att så ett frö till mat på bordet. På våren försår vi olika grödor som sedan planteras ut i växthus, samt direktsår i grönsakslanden. På sommarn sköter vi om både trädgård och odlingar. Till hösten har vi fullt upp med att skörda, sylta och safta samt kratta löv och se över trädgården inför vintern.

  • Återvinning & Återanvändning

Vi källsorterar och åker regelbundet med återvinning till Hånger och Stomsjö med de saker vi inte hittar någon ny användning för. Vi samlar in trasiga diskmaskiner m.m som skruvas isär, sorteras och delvis återanvänds med en annan funktion. Vi samlar även in värmeljus och sorterar aluminium och järn för återvinning, samt stearin för tillverkning av bland annat braständare.

  • Hushåll & Matlagning

Vi lagar mat, dukar, tvättar, städar och gör andra sysslor som hör till hushållet.

  • Gymnastik

I Gymverkstan på gården finns exempelvis motionscyklar, roddmaskin, crosstrainer samt Motomed, där kan arbetstagare träna sin motorik, kondition och styrka. På sommarhalvåret hålls gemensam utegympa på gården där alla kan delta efter förmåga.

  • Musik

Vi har musikverkstad i mindre grupper där man får spela, sjunga, lyssna eller vara aktiv på annat sätt. I Gymverkstan har vi även utrustning i form av TV och Ipad för att ha musik- och rörelsestund. Under vinterhalvåret har vi gemensamma sång- och musikstunder i stor grupp

  • Bad

Några veckor under vinterhalvåret hyr Annebergs Gård terapibassängen i sjukhuset en timme i veckan och erbjuder därmed möjlighet till bad. På somrarna görs ibland utflykter till närliggande badplatser.